preskoči na sadržaj
Vijesti

XVI. Dani Franje Račkog

U petak, 24. 11. održani su u vijećnici općine Fužine 16. po redu Dani Franje Račkog, u organizaciji Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a iz Rijeke, udruge „Dr. Franjo Rački“ i OŠ Ivanke Trohar Fužine, a uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Općine Fužine.

U rad na znanstvenom skupu uveli su nas učenici OŠ Ivanke Trohar kratkim kulturno-umjetničkim programom s recitacijama i zvucima gitare i klarineta nakon čega su riječ preuzeli organizatori skupa – ispred udruge Dr. Franjo Rački predsjednica Stanka Lončarić, a ispred Zavoda HAZU-a pokretač ove manifestacije akademik Petar Strčić i voditeljica Zavoda dr. Sanja Holjevac. U ime općine Fužine skup je pozdravio zamjenik načelnika Dražen Starčević koji je tom prilikom akademiku Strčiću uručio prigodan poklon kao zahvalu za dugogodišnji ključni doprinos održavanju Dana Franje Račkog.

Prvo izlaganje na znanstvenom dijelu skupa održale su zajednički knjižničarka i kustosica Strossmayerove galerije Indira Šamec Flaschar i Ivana Gržina, a tema je bila Početak djelovanja Akademijine Strossmayerove galerije starih majstora.

Dr. Maja Polić proučila je korespondenciju Franje Račkog i Josipa Jurja Strossmayera i predstavila nam njihove razgovore o Akademiji, a dr. Nina Spicijarić – Paškvan približila nam je stavove dr. Račkog o stanju Akademije nakon 25 godina rada.

Dr. Diana Stolac izlagala je na temu strukovnog nazivlja vezanog uz medicinu u radovima lingvista Bogoslava Šuleka, Ivana Dežmana i samog Račkog. Ova tema bila je dobar uvod u temu drugog dijela Dana Dr. Franje Račkog – Znameniti Gorani na polju medicine.

Prvo izlaganje na tu temu održao je akademik Daniel Rukavina, stalni posjetilac ovog skupa koji nam je predstavio život i rad dr. Andrije Longhina, vrsnog kirurga i pionira anesteziologije u Hrvatskoj.

Dr. Maja Polić u svom drugom izlaganju bavila se djelom dr. Jugoslava i Milovana Andrića, a dr. Marinko Jakovljević bogatom tradicijom ljekarništva u Fužinama.

Profesorica Mihaela Majnarić-Štimac nam je uz pomoć mladih povjesničara OŠ Ivanke Trohar prikazala poznatu fužinarsku liječničku obitelj Švrljuga, a prof. Davor Kauzlarić približio nam je izuzetno djelo poznatog hrvatskog neurologa i psihijatra dr. Zvonimira Sušića, rođenog Ličana.

U raspravi nakon održanog znanstvenog skupa prisutni su se prisjetili liječnika koji su potekli iz Gorskog kotara,a ostvarili su velike karijere u teškoj i plemenitoj liječničkoj profesiji.

Nakon rasprave zajednički smo položili vijenac i zapalili svijeće kod biste znamenitog Fužinarca, povjesničara i znanstvenika Franje Račkog i priveli rad XVI. znanstvenog skupa u njegovu čast kraju.

 

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davor Kauzlarić   datum: 28. 11. 2017.

eTwinning

                                                                                                                             

PROJEKTI


Ekološka grupa


Filmska družina

Natjecanja

Radio emisija
Priloženi dokumenti:
Male tajne knjiznice.mp3


Natjecanje Dabar


Tražilica

Upisi u srednje škole

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Vremenska prognoza

               FUŽINE


Školska knjiga


Profil

preskoči na navigaciju